Beter, groter, mooier; Moeten we dat willen?

Beter, mooier, groter: moeten we dat altijd willen? Het is namelijk wel waar we continu mee bezig zijn, merk ik.  Maar wat nu eens als we het af en toe omdraaien: niet kijken naar wat er (nog) niet is, maar je focussen op wat er wel is?

Ik werk zo ontzettend hard om te behalen wat me gelukkig gaat maken maar toch voel ik me waardeloos. Wanneer je iets heel graag wilt, dan ga je daar heel hard voor werken. De paradox is, dat hoe harder je hier aan werkt hoe ongelukkiger je vaak wordt. Je wilt datgene waarvan je denkt dat het je gelukkig maakt en negeert en keurt af wat er nu al is. Het moet beter, mooier en groter.

‘Gelukkig zijn is een staat van zijn, die we allemaal bij onze geboorte hebben meegekregen’

Gelukkig zijn is een staat van zijn, die we allemaal bij onze geboorte hebben meegekregen. Gelukkig zijn, zou als vanzelf moeten gaan omdat het een natuurlijke staat van zijn is. Maar niets is minder waar. We hebben nu cursussen nodig om het geluk te vinden bij onszelf. We posten op Facebook onze mooiste foto’s om vooral maar aan de buitenwereld te laten zien dat het goed gaat. Maar ondertussen voelen we ons verward en verwijderd van datgene wat ons daadwerkelijk gelukkig zou moeten maken. En dat geeft stress. Geluk leg je op die manier buiten jezelf. We willen grote huizen bezitten, mooie auto’s, veel op vakantie en kopen de mooiste tijdschriften zodat we kunnen zien wat ons gelukkig zal gaan maken.

Op een eiland

Maar… stel nou, dat ik je op een eiland zet, waar helemaal niets is? Een eiland waar je van bananen bladeren een huis gaat bouwen, je eten uit de boom mag plukken en elke dag kun je zwemmen in de azuurblauwe oceaan. Ben je dan gelukkig? Op het moment dat je daar zit, kun je genieten van alles wat de natuur je geeft. Je bent ver weg van alle aardse materiële zaken en geniet van je vrijheid. Je voelt dat je niets anders nodig hebt dan dat.

‘Het is eigenlijk toch enorme armoede, dat je niet beseft wat je hebt in dit moment’

Ga nu eens terug naar je huidige situatie. Waarschijnlijk heb je een dak boven je hoofd, stromend zoet water, stroom en gas, een koelkast vol eten en een heerlijk bed. Luxe en comfort. Wat meer heb je nodig? Dat jij je gelukkig voelt met deze zaken! Het is eigenlijk toch enorme armoede, dat je niet beseft wat je hebt in dit moment, maar dat jij je aandacht volledig richt op dat wat je zou wensen. Je keurt daarmee dit moment volledig af.
Je bent niet tevreden met wat je nu hebt. Want het echte geluk ligt voor jou in dat grotere huis.

Grote stress

Maar ga nu eens kijken naar wat je allemaal moet doen en laten om dat grotere huis te krijgen. Overuren werken, niet meer met vrienden afspreken omdat je moet werken… Dan ben je eigenlijk vooral moe, teleurgesteld en verdrietig en ervaar je grote stress, stress om te krijgen wat niet echt noodzakelijk is. Soms duurt het jaren voordat we datgene kunnen bereiken wat we zo graag willen. Geniet dan in ieder geval van het moment dat je er naar toe aan het werken bent. Geluk zit niet in spullen, geluk zit in het moment. Het zit in dat lekkere kopje koffie dat je nu kunt drinken, het zit in die warme douche nadat je volledig natgeregend bent.

‘Verbind jezelf meer met het moment en je krijgt vanzelf meer rust’

Verbind jezelf meer met het moment en je zult merken dat je veel meer rust krijgt. Je hoort veel minder de afkeurende stem van je innerlijke criticus die je vertelt wat voor nietsnut je eigenlijk bent omdat je nog niet datgene hebt bereikt waar je ‘gelukkig van wordt’. Geluk ligt in het hier en NU. En als je dat kunt ervaren, zal het ook beter ‘stromen’ voor je. Dan zullen wellicht de klanten die je wilt aantrekken met je bedrijf gaan komen. Omdat ze voelen dat jij geniet van het proces. Aken en Rome zijn niet in één dag gebouwd en zo jouw bedrijf en je volle bankrekening ook niet. Dus geniet van alles wat er nu al is en maak plannen voor wat je allemaal nog wilt.
Want: dan gaat het jouw kant op stromen.

Plaats een reactie