Het ongemakkelijke aan mindfulness

Terwijl ik een instagram post maak over mindful momenten in de dag merk ik dat er een irritatie omhoogkomt. Mijn adem gaat wat omhoog. Ik blijf er even bij. Wat is er werkelijk? Er moet me opnieuw iets van het hart merk ik. Ik wil me uitspreken. En herinner me dat ik afgelopen week een post gelezen heb over mindfulness waar ik me vreselijk aan stoorde, maar er verder geen aandacht aan gegeven had. En nu komt het toch voorbij.

Grappig hoe mindfulness keer op keer weer verkeerd uitgelegd wordt.
Je drinkt je thee met aandacht, ademt wat in de buitenlucht, kijkt eens naar een bloem en je kunt het leven aan.
Toen ik net mindfulness beoefende maakte ik me daar heel erg druk om, dat men mindfulness als iets zweverigs of quick fix neerzette. Heb zelfs een keer een reactie gegeven op een NRC stuk dat mindfulness beschreef als een manier om je problemen weg te ademen.

De dieper lagen.

Het maakte me boos omdat ik met mijn cliënten d.m.v. mindfulness juist door diepe lagen kan komen. Waarbij we mindfulness en compassie als instrument gebruiken om het te kunnen dragen.
Door pijn gaan is vreselijk. Of het nou fysiek, mentaal of emotionele pijn is, het aanraken valt niet mee.

En omdat onze primaire reactie ‘erbij weggaan’ is, is mindfulness een prachtig instrument om nieuwsgierig te blijven en in het hier en nu erbij te blijven. Moeilijk, zwaar, en confronterend. Maar ook lichtgevend, ruimte makend en helpend om nieuwsgierig te blijven naar wat er werkelijk is.

De verschillende lagen van mindfulness. Want dat is juist zo mooi aan mindfulness.

De Quick fix.

In deze tijd lijkt het soms dat alles maakbaar is.
Je mindset veranderen en de wereld ligt aan je voeten.
Positief denken en je kunt het weer aan.
Gedachten veranderen, jezelf elke dag toespreken met krachtige mantra’s.
Edelstenen bij je dragen, of je huis met wierrook reinigen.
Ik vind daar niets van hoor, en het kan zeker bijdragen aan een andere manier van kijken.
Maar het is allemaal een quick fix van waar het werkelijk over gaat.

Wat is er te voelen in dit moment.
Wat is het dat je wakker houdt ’s nachts? Wat ervaar je werkelijk als je ineens een brok in je keel voelt en je hartslag gaat omhoog. Wat is de boodschap van de hoge ademhaling die je ineens net voordat je naar bed gaat in de greep houdt? Om te leren moeilijke gevoelens, sensaties en emoties te onderzoeken -omdat ze nou eenmaal bij het leven horen-, kan ik niet anders zeggen dat mindfulness en compassie daarbij een geweldige tool.

Want voor mij is er eigenlijk maar één manier om het leven te leren omarmen en dat is leren dat jij zelf degene bent die het dichtste bij je staat. En juist omdat het leven soms zo ingewikkeld is heb jij jezelf het meeste nodig!

Ik weet dat ik er vaker over heb geschreven dus weet ook dat me iets te doen staat.
Het is belangrijk dat ik me meer ga uitspreken over de voordelen van mindfulness. Je kunt me volgen op mijn insta-account waar ik meer stories en reels wil gaan opnemen om mindfulness en compassie meer onder de aandacht te brengen.

Lees hier mijn post over https://www.anna-r.com/adem-in-het-dagelijkse-leven/

Plaats een reactie