Mijn mindfulness ergernis..

Mindfulness is meer dan ‘Het is nou eenmaal zo’

Er moet me even wat van het hart.
Ik kan me ergeren aan het gemak waarop mindfulness vaak met één veeg onder de noemer ‘zweverig’ neergezet wordt. Dat raakt me.

Derde generatie gedragstherapie

Wist je dat Mindfulness ‘derde generatie gedragstherapie’ wordt genoemd?  Met mindfulness leer je je gedrag beter begrijpen en hebben we door mindful te zijn een mogelijkheid om dit gedrag -wat niet werkt voor je- ook daadwerkelijk te veranderen.

Dat gaat niet zonder slag of stoot.
Want mindful zijn betekent; ‘ik blijf bij de ervaring die er is in dit moment.’
En ik denk dat dat één van de moeilijkste dingen is in dit leven.
Het kan zijn dat ‘een moment’ nemen, ‘met aandacht een kopje theedrinken’ misschien de kriebels bij je oproept. Maar als mindfulness alleen daarover zou gaan dan zou het natuurlijk nooit een ‘derde generatie gedragstherapie’ gaan heten. Want met aandacht je theedrinken kunnen we allemaal, toch? Of toch niet?

In volledige aandacht.

Heb je het wel eens geprobeerd? Vijf minuten in aandacht je theedrinken. Al je zintuigen openzetten en de focus alleen op je kopje thee? Grote kans dat je na 1 minuut (of eerder) het al voor gezien houdt. Je wordt afgeleid door externe factoren of je wordt afgeleid door je gedachten en gevoelens.

Veel van ons hebben namelijk geleerd dat je, door je innerlijke belevingswereld te onderdrukken (vooral je negatieve gevoelens en gedachten), je een gelukkiger leven leidt. Niet te veel stil staan bij je gedachten en gevoelens, vooral doorgaan en als iets lastig is dan zeggen we al snel; ’het is nou eenmaal zo.’
Uit onderzoek weten we inmiddels dat vermijding en negeren van ‘lastige’ gevoelens en gedachten juist tot meer problemen kan leiden.
We lijden doordat we de neiging hebben, gedachten, gevoelens, ervaringen, fysieke gewaarwordingen en andere innerlijke ervaringen te willen controleren en vermijden.

Met mindfulness leren we er wel bij te blijven (zo goed mogelijk), proberen we onze ervaringen te benoemen, proberen we onze oordelen over de ervaringen te begrijpen zodat we gaan herkennen en kunnen erkennen.

Met beide benen op de grond.

En geloof me dat is hard werken en weinig zweverigs aan. Met beide voeten letterlijk op de grond.
Ik zie heel duidelijk wat me raakt in het feit dat mindfulness in de zweverige hoek geduwd wordt. Namelijk: ‘Het doet geen recht aan al die mensen die doormiddel van deze prachtige gedragstherapie hebben geleerd om anders met hun problemen om te gaan zodat ze zich zoveel beter zijn gaan voelen dan daarvoor.’

Deze mensen hebben de moed gehad om zichzelf echt te gaan leren begrijpen, en voelden de noodzaak om daadwerkelijk iets te gaan doen aan hun problematiek. En zijn mindfulness gaan leren inzetten om hun leven meer leven te geven.

Ik buig en voel respect, want mindfulness leert ons de verbinding te maken met dat waar we het liefste voor weg rennen. Maar misschien wel het mooiste is wat je voor jezelf kan doen, in dit leven.
‘Jezelf ontmoeten.’

Lees ook: https://www.anna-r.com/het-is-echt-beter-om-gevoelens-te-negeren/

Plaats een reactie