Zelf liefde voor groei.

Hoe kun je zelf liefde gaan inzetten op groei?
Het grappige is, dat hoe ouder je wordt je jezelf steeds beter begrijpen gaat.
De scherpe randjes gaan er wat van af, en je wordt wat milder.

Tenminste als je bereid bent te werken aan je zelf, te luisteren naar jezelf, en te leren van je fouten.
Dan kun je zien dat de jaren  je helpen om op een andere manier te leren kijken naar jezelf.
Maar hoe krijg je steeds meer grip op wie je bent, je gevoelens, je gedachten zodat je telkens weer kan inzetten op groei? Voor mij begint dat bij vriendelijker worden voor mezelf. Dan pas kun je namelijk ook je tekortkomingen omarmen. Want laten die nou, net als met jouw prachtige waarden en kwaliteiten, ook belangrijk zijn in je leven.
Een stukje zelf liefde geven aan jezelf zorgt voor groei en balans.

Zelf zorg / zelf liefde

Naast voldoende slaap, gezond eten en omgaan met de mensen die me energie geven zijn er nog wat punten waar ik elke dag aan werk. Voor mezelf zorgen betekent ook leren van mijn fouten, emoties leren begrijpen, patronen durven te herkennen. Dan kan ik namelijk pas inzetten op groei

Door mindfulness te cultiveren in mijn leven ben ik op een andere manier in het leven gaan staan.
Meer in verbinding, mijn grenzen beter bewaken, mijn gevoelens beter leren begrijpen.

In deze blog geef ik wat tips voor meer zelf liefde zodat ook jij kan ervaren hoe je leven ‘eenvoudiger kan zijn wanneer je liever en meer begripvol voor jezelf kan zijn.

1 Neem verantwoordelijkheid voor je eigen leven.

Toen ik me ging beseffen dat ik de enige ben die verantwoordelijk kan nemen voor mijn leven, gaf dat zoveel rust.
Ik kon ineens situaties op een hele andere manier gaan bekijken.
Het is namelijk aan mij hoe ik reageer op situaties, welke keuzes ik wel of niet maak, welke woorden ik gebruik, hoe ik me opstel in dit leven. Het is ook aan mij of ik negativiteit binnen laat, met welke mensen ik om ga. Welke keuzes ik maak.
Niemand kan me slecht laten voelen, dat kan ik alleen zelf. Niemand kan van mij een slachtoffer maken, dat kan ik alleen zelf.
Als je gaat begrijpen dat niemand je hoeft te redden, dat niemand je hoeft te fixen dat jij de enige bent die jezelf kan redden. Ga werken aan dat besef want hoe eerder je met dat besef gaat werken hoe sneller jij je leven in eigen hand hebt.

2. Geloof in jezelf.

Snap jouw gedachten patronen.
Ga na welke gedachten patronen jou tegen houden om in jezelf te geloven.
Er zijn namelijk gedachten die onbewust jouw leven beïnvloeden maar wel degelijk bewust gemaakt kunnen worden. Door met jezelf aan de slag te gaan, door in gesprek te gaan, patronen bloot te leggen ga je ondermijnende gedachten helder krijgen. Dan heb je de sleutel om ermee aan de slag te gaan. De keuzes die je eerder gemaakt hebt gaan over wat je geloofde over jezelf.
Wil je veranderen, leer dan op een andere manier van kijken naar jezelf. Probeer je te visualiseren hoe je je zou voelen als je datgene bereikt hebt wat je wilt bereiken. Je kunt op die manier nieuwe gedachte patronen creëren die je verder helpen, je laten groeien.

Lees hier de blog over het brein.

3 Neem de tijd voor stilte.

De stilte opent altijd een poort die me toegang geeft tot rust, vertrouwen en verbinding.
Wanneer ik de stilte op zoek door bijvoorbeeld meditatie, wandelen in de natuur of een warm bad nemen geeft me dat een enorme rust. Ik ervaar dan ruimte waarin ik zachter voor mezelf kan zijn, minder kritisch ben en waar ik heel gemakkelijk kan reflecteren zonder dat ik al mijn kritische stemmen laat spreken. De mildheid die ik nodig heb om te groeien. Ik kan begrip voor mezelf op brengen over wat de reden is dat ik bepaalde dingen doe zoals ik ze doe, of denk zoals ik ze denk.
Voor mij begint mijn dag altijd met een meditatie en eindig ik met een meditatie.
Ik open me voor een groter iets, ik zet een intentie en probeer daar die dag mezelf aan te houden.

4 Leer dankbaar te zijn voor wat je allemaal hebt.

We zijn zo geneigd om altijd maar te gaan voor meer, mooier en beter.
Maar wees je eens bewust van wat je al hebt. Waar sta je, wat heb je allemaal tot nu toe al bereikt?
Verander jouw perspectief over jouw leven. Als je dankbaar focust op alles wat je al hebt  zal je er meer van ontvangen je zult je rijk voelen, concentreer je je op wat er niet is dan zul je altijd een leeg gevoel ervaren.  Start vandaag nog met een dankbaarheids dagboek doe dat een maand en kijk eens wat het je brengt.

5 Er zijn geen fouten.
Wat zou je zeggen tegen je jongere jij?
Nu je weet wat je nu weet.
Zou je je jongere jij laten ontspannen, vertellen dat het goed komt.
Er zijn geen fouten te maken, er zijn alleen lessen te leren.
Alles brengt je op een pad dat voor jou bestemd is.
Voel ervaar sta open voor ervaringen. Leer van de keuzes die je eerder gemaakt hebt, deze zorgen voor groei. Schaam je niet voor je keuzes, dit is NU dat was toen. Door wat je nu weet snap je dat je het anders had kunnen doen, maar dat wist je toen nog niet.
Dus maak weer nieuwe plannen ook al heb je nog geen zicht op wat de uitkomst wordt. Maar door de stappen niet te nemen zul je dat nooit weten, dus ga maar en wees met je aandacht erbij. Je kunt elk moment bijsturen. Jouw gevoel is jouw kompas, raak niet in de war als je lastige gevoelens ervaart, zie ze als kompas dat je dus een andere kant op kunt gaan. Steek energie in wat je wel wilt niet in wat je niet wilt. Stap voor stap. Eerst de ene stap dan de volgende.

6 Zorg goed voor jezelf.

Je hebt niets aan anderen te geven als je niet eerst jezelf wat geeft.
Uit een lege beker is het moeilijk drinken.
Zorg dat jouw kopje altijd gevuld is. Dan kun je anderen ook helpen.
Is jouw kopje niet gevuld en blijf je toch geven, dan verlies je steeds meer het contact met jezelf.
Het is niet egoïstisch als je goed voor jezelf zorgt. Sterker nog het is juist krachtig als je goed voor jezelf zorgt want dan kun je er nog beter voor de ander zijn! Zorg dus dat je aan je eigen behoeften voldoet. Leer te luisteren naar jouw grenzen. Leer te voelen wat je nodig hebt. En geef jezelf wat je nodig hebt. Zoek de verbinding en je zult ervaren dat je precies weet wat je nodig hebt.

Deze zes tips geven je misschien houvast is zelf liefde.
Dit is namelijk jouw leven, leef het zoals jij dat wilt leven en niet zoals anderen willen dat je leeft.
Weet je het even niet? Geen probleem, zoek de stilte, ga mediteren en stel jezelf de vraag wat heb ik nu nodig? Je zal voelen dat je precies weet wat je nodig hebt. Niet vanuit het denken maar vanuit je zijn.

Wil je meer met aandachts meditatie doen? Op mijn site staat een zeven daagse gratis mindfulness training die je kan helpen om de eerste stappen te zetten.
Die kun je hier vinden.

1 gedachte over “Zelf liefde voor groei.”

Plaats een reactie