Oh sweet nights, help me heal……..

Magic nights en je ontdoen van emotionele ballast.

De nacht is het moment waarin je jezelf kan bevrijden van emotionele ballast.

Toch wordt de nacht voor heel veel mensen gezien als een nachtmerrie omdat dan de emotionele ballast juist tevoorschijn komt.

De nacht als mini vakantie.

Je zou de nacht kunnen omschrijven als een soort mini vakantie. Het moment waarin je alles los kan laten van de dag en je weer volledig laat opladen voor de volgende dag. In de nacht kan ons lichaam gaan resetten van alle indrukken die het overdag heeft opgedaan.
Dat resetten gaat op verschillende niveaus zowel fysiek als mentaal  als emotioneel wordt er hard gewerkt tijdens een nacht.
Dat betekent dat je best een paar uur de tijd mag uitrekken om dat restten zo goed mogelijk te laten gebeuren.

Wat gaat er mis?

Het gaat vaak mis met het aantal uur slaap dat mensen halen.
Veel  mensen halen de zeven á acht  uur slaap per nacht niet, die je toch echt wel nodig hebt om je lichaam de volledige rust te geven.
Ik hoor zo vaak mijn klanten zeggen dat ze juist even genieten van een paar uur voor zichzelf zodat ze niet voor  twaalf uur in bed belanden. Als de wekker wel gewoon weer om half 7 gaat, betekent dat er maar een korte nachtrust is geweest. Het is ook  heerlijk om nog even  tv te kijken of nog op je telefoon rond te hangen. Maar  het zijn activiteiten die het brein blijven prikkelen, waardoor je continue nog in de actie stand blijft en met een vol hoofd naar bed gaat.

Ons autonome zenuwstelsel.

Het is funest voor het autonome zenuwstelsel die zo ontzettend verlangt naar rust en balans.
Als we overdag goed willen functioneren, fris willen zijn en scherp dan is een goede nachtrust belangrijk.
Niet alleen in het weekend een paar uur uitslapen, dat helpt je niet om je slaap achterstand in te halen.
Wanneer we uitgeput zijn is het aller belangrijkste om weer regelmaat te vinden in het slapen.
Vaste tijd naar bed en vast moment uit bed.

Magic night.

De nacht hebben we nodig om in verschillende fasen van slaap te komen. De verschillende fasen van slaap zorgen ervoor dat het lichaam, ons brein maar ook emotionele stukken weer gereset worden, opgeruimd worden en dat er zelfs een vernieuwing kan plaats vinden in onze cellen.
Je betaalt er een hoge prijs voor op het moment dat je jouw nachtrust niet serieus neemt.
Wanneer we laat in ons bedje komen te liggen hebben we nog een korte tijd slaap voordat we gewekt worden door onze wekker. Het zijn nachten die ons wel wat rust geven maar de werkelijke magie kan er niet in plaats vinden.

My body and soul at night.

Er gebeurt zo ontzettend veel in de nacht. Ik zal het hieronder uiteen zetten.

 • Ons emotionele en mentale component.
  Overdag maken we veel mee, we hebben veel indrukken en er komen veel prikkels binnen. Vaak ook prikkels die we in eerste instantie niet registreren maar die wel degelijk in ons onderbewustzijn binnen zijn gekomen.
  Wanneer we een mooie nacht maken kan ons onderbewuste dit verwerken. Nieuwe informatie wordt gecodeerd in de hersenen en het leercentrum wordt geactiveerd terwijl je slaapt.Verwerking van alles wat je zou moeten onthouden kan in werking gezet worden. De neuronen die de emoties regelen gaan sluimeren en rusten. De volgende dag ben je weer emotioneel stabiel en kun je weer een nieuwe reeks aan indrukken en prikkels aan. (vaak zie je bij mensen die overspannen en Burn-out zijn dat de prikkel verwerking moeilijker gaat ze zijn dan ook letterlijk te ver over grenzen gegaan)
 • Ons fysieke component.
  Wanneer we een goede nachtrust maken heeft ons immuunsysteem alle tijd om ons te beschermen tegen infecties en andere ziektes. Daarnaast worden er cellen vernieuwd starten er processen om ons een goede nachtrust te geven, afgifte van hormonen en wordt er gezorgd dat we in de ochtend weer fris wakker gaan worden.
 • Ons spirituele component.
  Het spirituele component heeft te maken met onze intuïtie.

Hoe harder we werken en hoe minder pauze momenten hoe minder we mee krijgen van onze intuïtie. Terwijl onze intuïtie een heel belangrijk component is wanneer het om werken en leven gaat.
Het leven vanuit het hoofd beredeneren gaat lang goed, maar ergens zullen we ook ons gevoel ons innerlijk weten een kans moeten geven. Helaas is het namelijk zo dat we niet alles rationeel kunnen oplossen. Soms heeft iets tijd nodig, moeten we er letterlijk een nachtje over slapen en komt dan ineens uit het niets het antwoord waar we rationeel niet op kwamen.

Zo zie je hoe een goede nacht maken je enorm veel kan opleveren. Wanneer je regelmatig een goede nacht maakt, zal het je veel meer rust en energie opleveren. Een opgeruimder brein, een gezonder lichaam en meer in verbinding met onszelf.

Plaats een reactie