De formule voor verandering.

Deze formule veranderde niet alleen mijn kijk op het leven maar het zorgde er ook voor dat ik beter in mijn vel kwam te zitten, gezonder was dan ooit en van een slechte slaper veranderde in iemand die met gemak 8 uur achter elkaar doorslaapt.

Dat klinkt te gek en bijna onwerkelijk, toch heeft dit veel voor me gedaan.
Ik pas het  dagelijks toe in mijn leven. En dat veranderde al snel mijn kijk op het leven.
Het is een formule die je zowel op je privé als op je werk kan toepassen, en ervoor zorgt dat er veranderingen mogelijk zijn die je niet voor mogelijk had gehouden.

Hoe veranderde ik?

Ik lees altijd. Naast mijn bed, op de bank in mijn tas ik heb altijd boeken bij me of in de buurt. Deze boeken gaan vaak  over veranderprocessen, persoonlijke processen maar ook processen in je werk. En wat ik daaruit leer, pas ik vaak direct toe in mijn leven.
Uit deze manier van werken ontstond deze formule, die ik vier jaar geleden maakte, de grootste lifechanger, voor mij Zo makkelijk zo easy, maar wel belangrijk dat je het dagelijks gaat toepassen om het je eigen te maken.

‘Repetition is the mother of skill’

Tony Robbins

En dan de formule…

Formule: moment X aandacht X gewenste actie = flow, verbinding en rust.

Dat is de formule. En is deze formule nieuw?
Nee, zeker niet, je zal ‘m in allerlei vormen al zijn tegen gekomen.
Maar iedereen gebruikt het op zijn of haar eigen manier.
Ik zal de formule eens uitleggen.
Als mindfulness trainer en stress counsellor werk ik veel met mensen die graag veranderingen willen ervaren in hun leven. Het loopt niet lekker, veel negatieve gevoelens, ontevredenheid, slecht slapen, stress etc…

Vermijding is bijna normaal…

Wat me opvalt in de zes jaar dat ik trainingen geef en therapie sessies begeleidt, dat veel mensen juist alle aandacht stoppen in dat wat ze niet willen.
En dat vertaald zich in vermijden van de moeilijke situaties en gevoelens, proberen om een postitief gevoel te hebben, bezig met het doel ‘je gelukkig te voelen’ zonder zelfs maar echt helder te hebben wat je nou echt gelukkig maakt. Kortom een gevecht met het leven, want we kunnen nou eenmaal niet elke dag positief zijn, of zonder gedoetjes elke dag door komen. Dat lukt vaak maar gedeeltelijk. Want meestal ervaar je een opgejaagd gevoel, kritische gedachten en onrust. Vooral als je veel aandacht stopt in wat je niet wilt.

Wat je aandacht geeft groeit…

De formule die je toepast wanneer je aandacht geeft aan wat je niet wilt is:  
een naar gevoel X vermijding X vermijdend gedrag= overleven en vechten.  

Kan ik het leven accepteren zoals het komt?


Moeilijke en minder leuke situaties horen bij het leven.
Je ziet in deze formule dat vermijdend gedrag leidt tot vechten en overleven. Het is namelijk heel hard werken om moeilijke gevoelens en gedachten weg gestopt te houden.
Je kan net alsof doen dat het je niets doet en gaat vrolijk verder, maar er komt een moment dat je jezelf eens in de spiegel bekijkt en ziet dat je aan het weg rennen bent voor de demonen die jou achtervolgen.

Om de eerste formule in te zetten op moeilijke situaties vraagt moed en doorzettingsvermogen, maar kan je ontzettend veel gaan brengen. Ik vraag me altijd af, waarom niet energie steken in iets wat je graag voor jezelf wilt, dan energie steken in wat je niet wilt…

Zo werkt de formule.

Laten we eens door de formule heen lopen.
Het moment pakken, aandacht geven aan dat wat er is, jezelf vragen wat je nodig hebt, en daar actie aan verbinden.

Stel je voelt je vervelend. Je bent verdrietig of zit niet lekker in je vel.
Dan kun je heel dapper even door zetten, maar je kunt ook een moment pakken om eens stil te staan bij jezelf.

‘Ik heb een vervelend gevoel in mijn lijf en merk daar negatieve gedachten bij, hmmm, dat vind ik niet fijn maar laat ik het eens verkennen.

‘Welk gevoel speelt er op dit moment bij mij? En welke gedachten heb ik.
Gaan dit over het verleden, of ben ik aan het piekeren over de toekomst?’
‘En als ik er even bij blijf kan ik er dan ook even mee ademen, om het wat ruimte te geven, zodat het wat minder overweldigend is?’

‘Nu ik het wat ruimte heb gegeven, lijkt het dat ik er meer vat op heb en wat duidelijker kan zien wat er speelt.’ Is het mogelijk om op dit moment jezelf de vraag te stellen:’wat heb ik nu nodig?’

Deze laatste vraag is een vraag om met aandacht en een stukje zelf zorg bezig te gaan.

Zelfzorg de key naar meer rust en balans.

Zelfzorg is belangrijk wanneer je jezelf wilt leren begrijpen.
De vraag wat heb ik nodig, wordt nog wel eens als vervelend ervaren omdat allerlei verplichtingen toch voorrang hebben, denken we.
Dat is ook de reden waarom ze vaak doorgaan, terwijl we hoofdpijn hebben, verdrietig zijn, moe zijn…..


Als je de tijd neemt om met de formule aan de gang te gaan zal je merken dat je jezelf steeds beter gaat begrijpen. Dat stukje zelfzorg wordt dan een vast onderdeel van je dag.

Zelfzorg gaat over de basale dingen die we kunnen doen om jezelf snel beter te voelen.

  • Even een moment nemen om te ontspannen, schouders laten zakken, je nek los maken.
  • Een glas water voor jezelf halen omdat je vergeten bent om goed te drinken.
  • Toch maar even naar het toilet gaan, ook al zit je net even lekker in je werk.
  • Even een ommetje buiten maken, al is het maar vijf minuten.
  • Benen strekken.
  • De ademhaling opzoeken, en bewust door je neus rustig in en uit te ademen.

Toepassen voor verandering.

Waarom vandaag niet starten om deze formule toe te passen in je leven?
Wat heb je te verliezen. Hoe meer je omarmt dat lastige gevoelens en situaties nou eenmaal onderdeel zijn van het leven, hoe minder ze je hard laten werken.
Op die manier houdt je energie over voor de dingen die je graag wilt voor jezelf.

En dat is dus precies hoe ik nu mijn leven heb vorm gegeven.
Door aandacht te geven aan wat ik nodig heb in de verschillende momenten op een dag, kwam er meer rust, door de rust kon ik dingen in het juiste perspectief zien waardoor ze voor me gingen werken in plaats van tegen me. Een hele simpele formule met grote gevolgen.

Lees ook: Vier meditatie technieken om te mixen en te matchen.

Plaats een reactie