Vier meditatie technieken om te mixen en te matchen zodat je je geest kunt gaan temmen.

Hoe fantastisch is het, vier meditatie technieken om te mixen en te matchen zodat je je geest kan gaan temmen?
Dat je uit het denken kan stappen en vol de ruimte kan gaan opzoeken, waardoor je niet mee hoeft in reactief gedrag. Dat je een wijzer antwoord kan geven op een pijnlijke opmerking. Dat je afstand kan nemen van jouw pieker gedachten, en zo meer ruimte overhoudt voor mooie en meer positieve gedachten.

Vier technieken.

Ik wil je vier technieken meegeven die een enorme impact kunnen hebben op de manier hoe jij in het leven staat.
Deze vier technieken kun je op zichzelf gebruiken maar ook meenemen in jouw meditatie momenten.

Want wist je dat je ook met mediteren volledig kunt mixen en matchen?
Daarom is meditatie zo ontzettend fijn! Je hoeft helemaal geen vast programma te doorlopen, je kan gewoon van alles door elkaar gooien, volledig afstemmen in het moment.

Nou is het wel zo, enige ervaring in meditatie is wel fijn. Als jij namelijk helemaal helder hebt welke meditatie technieken er zijn, en jij deze al eens hebt ervaren, weet je ook wat voor jou de beste technieken zijn. Zodat je kunt gaan mixen en matchen.

Laten we starten.

1. Adem

Hoewel we de adem eigenlijk wel altijd wel meenemen in een meditatie, kun je de adem ontzettend goed inzetten om het lichaam tot rust te brengen voordat je start met een meditatie.
Adem is de tool die er altijd is.
Aandacht richten op de adem kan je helpen om fysieke spanningen los te laten. Daarmee kun de ontspanning voor het lichaam op gang brengen. De adem kan je leiden door elke keer bij een uitademing jezelf steeds dieper je lichaam in te laten zakken.

2. Visualisatie

Visualisatie is de kunst van het creëren van mentale beelden.
Mentale beelden kunnen een sterke invloed hebben op ons welzijn. En daarmee dus een positieve invloed op ons lichaam en op onze geest.
Als je het kunt inbeelden wat je graag wilt voor jezelf, kan je brein er zelfs zo mee aan de slag gaan, dat je het gevoel krijgt dat het al werkelijkheid is. Moet je nagaan wat dat kan veranderen voor jou? Daarmee kun je dus ook los komen van negatieve overtuigingen.

Ik heb op deze manier besloten dat ik een ondernemer ben.
Hoewel ik dus verpleegkundige was met nul ervaring in ondernemen ben ik toch een eigen onderneming begonnen. Door visualisatie ben ik mezelf gaan voorstellen wat ik allemaal nodig heb om ondernemer te zijn. Hoe ik eruit zie, wat voor ruimte ik mezelf zie, welke kleren ik aan heb…
Daarmee creëer ik een nieuw beeld van mezelf wat me enorme heeft geholpen in beslissingen maken in mijn ondernemerschap. Uiteraard gaat dit dan niet om 1 x in de week te mediteren.
Ik werk dagelijks aan mijn meditatie skills. En gebruik daarbij dus visualisatie technieken.
Mijn mix en match.

3. Mededogen.

Meditatie is eigenlijk gewoon heerlijk even tijd doorbrengen met jezelf.
Naar een stilte gaan, binnenin, om helderheid en ruimte te scheppen. Zodat je uit je patronen kunt blijven.
Uiteraard is het niet gemakkelijk om onze patronen te begrijpen, laat staan erbij aanwezig te willen zijn.
Het kan soms enorm confronterend zijn. Maar mededogen naar jezelf hebben geeft je wat zachtheid.
Je leert als het ware jezelf te onderzoeken. En als je je daarvoor openstelt kun je een nieuwsgierigheid ontwikkelen, die jouw zachtheid en vertrouwen kan geven om zonder oordeel te kijken naar je eigen patronen en gedragingen. Is dat niet heerlijk, dat je jouw kritische oordeel los kan laten, en liefdevol naar jezelf kan kijken? Zodat je ruimte voelt om jouw oneffenheden, je angsten, jouw ‘fouten’, jouw minder mooie aspecten toch liefdevol kunt onderzoeken. Hoe bevrijdend zal dat zijn?

4 De beginnersgeest.

Deze laatste is voor mij echt life changing geweest. Het heeft me doen beseffen dat ik alles wat minder serieus mag nemen. Dat ik fouten mag maken, dat ik kwetsbaar mag zijn, op mijn bek mag gaan, maar gewoon ook soms even bij de pakken neer mag gaan zitten. De lat voor mezelf wat lager mag leggen.

Want er zijn van die momenten in het leven dat je even helemaal aan bent met jezelf.
Dat je niet weet wat je doen moet, het gevoel dat je overal tegen aan wilt schoppen. Het huilen je nader staat dan het lachen. Of dat je heel nare en boze opmerkingen wilt gaan maken tegen de mensen om je heen.
Meditatie kan dan helpen. Maar meestal krijg ik dan terug dat meditatie zo moeilijk is om te gaan doen op momenten dat je het gevoel hebt dat alles wankelt.
Wat nou als je jezelf toestaat om met een beginners geest naar jezelf te gaan kijken?

Dat je jezelf kunt uitnodigen om even rust te nemen en kijkt wat er voorbij komt?
En dat je kunt uitspreken: ‘ik weet het even niet….’

De beginnersgeest uit het Zenboeddhisme.

Wist je dat: “Ik weet het niet…”,  de kern is van ‘de geest van een beginneling’ in het zenboeddhisme?
En als je daar wat mededogen aan toe voegt raak je hiermee de kern van het leven. Dat we het gewoon af en toe niet weten. Ons leven is immers vol onzekerheden, we kunnen het leven niet beheersen of voorspellen. Hoe fijn is het om daarom af en toe eens in de beginnersgeest te stappen, en het gewoon even niet weten. Zo ontzettend bevrijdend!
En op deze manier hoef jij je energie niet te verspillen aan het zoeken naar een oplossing, maar kun je gewoon de aandacht brengen naar jezelf. En jezelf tegemoet komen in het niet weten.

Speel eens met deze vier technieken. Kijk eens wat het voor jouw toevoegt aan jouw meditatie beoefening?

Ik ben heel nieuwsgierig wat jij tegen komt in jouw beoefening en wat je daar graag van zou willen leren.

Conclusie

Het is dus gewoon een kwestie van doen, dat mediteren.
-Het geeft je rust in je hoofd.
-Het geeft je inzicht in jezelf omdat je jezelf van een afstandje kan waarnemen.
-Je kunt jezelf naar een nieuwe jij brengen door visualisatie toe te voegen aan jouw meditatie.
Hoe zou jij jezelf graag willen zien?
-Je leert liefdevoller en met meer begrip met jezelf om te gaan.
-Maar vooral leert het je dat het leven onvoorspelbaar is. En dat je mag leren mee bewegen op de golven van het leven. Soms onstuimig en wild, maar ook kabbelend en rustig.

En dat gaan leren begrijpen, heb je daarmee niet al heel veel gewonnen?
Start gewoon met meditatie, mix en match erop los. Ga voelen wat voor jou het beste werkt en verdiep jezelf daar een tijdje in.

Veel meditatie plezier!

Ook een mooie meditatie techniek is de HART methode.
Lees er hier meer over.

Photo by Josh Blanton on Unsplash

Plaats een reactie