Jouw levensverhaal: houd jij jezelf gevangen?

Het leven is een aaneenschakeling van gebeurtenissen. Vanaf de geboorte doe je ervaringen op. Deze ervaringen verwerk je in verhalen die je (jezelf) vertelt tijdens je leven. Helaas zitten in deze verhalen vaak overtuigingen, angsten en denkpatronen verweven. Jouw levensverhaal gaat meestal over het dealen met angsten, vrij willen zijn en willen veranderen. Maar: hoe doe je dat? In deze 3-delige serie laat ik je zien hoe jij zelf je verhaal vormgeeft zodat die vóór je werkt in plaats van tegen je.

In een training hoorde ik eens de volgende zin; ‘A part of getting to know ourselfs is to unknow yourself.’ Het raakte me. Omdat voor mij deze zin zoveel waarheid bevat. Als ik wil veranderen, emotioneel vrij wil zijn, dan zal ik anders mogen leren kijken naar mijn verhaal. Ik zal verantwoordelijkheid mogen nemen voor mijn rol in mijn verhaal. Ik mag helderheid creëren zodat ik  leer vrij te zijn in denken en doen. En de wereld leer waarnemen precies zoals deze is, niet vanuit wat ik dénk dat er is. Mijn perceptie. Leren dat je niet je verhalen bént en dat de angsten niet van vandaag zijn, maar in het onderbewuste vastzitten aan eerdere ervaringen.

Wanneer je los wilt komen uit vaste patronen, is het belangrijk dat je jouw verhaal eens op een andere manier gaat bekijken. Maar al te vaak houden we onszelf gevangen in onze eigen realiteit en vergeten de volledige open ruimte om ons heen.


Verander jouw verhaal


Je verhaal is waar, vanuit jouw beleving, maar: wat maak je kleiner dan dat het is, of juist groter, wat laat je achterwege of heb je juist toegevoegd aan je verhaal? Wat vertel je bij de één wel en laat je bij de ander eruit? Denk eens aan je eigen verhaal. De manier waarop we onze verhalen vertellen creëert onze werkelijkheid. Aan de ene kant kunnen onze verhalen belemmerend werken maar aan de andere kant, wanneer we ons verhaal veranderen, kan het zoveel kracht geven om ons leven te veranderen. Hoe we daarmee omgaan bepaald dus hoe we onze werkelijkheid vormen.

Anderen spelen daarin een grote rol. Hoe anderen jou helpen je verhaal opnieuw vorm te geven? Lees hier deel twee van dit blog………

Plaats een reactie