Jouw levensverhaal: houd jij jezelf gevangen? Deel 3

Het leven is een aaneenschakeling van gebeurtenissen. Vanaf de geboorte doe je ervaringen op. Deze ervaringen verwerk je in verhalen die je (jezelf) vertelt tijdens je leven. Helaas zitten in deze verhalen vaak overtuigingen, angsten en denkpatronen verweven. Jouw levensverhaal gaat meestal over het dealen met angsten, vrij willen zijn en willen veranderen. Maar: hoe doe je dat? In deze 3-delige serie laten we je zien hoe jij zelf je verhaal vormgeeft zodat die vóór je werkt in plaats van tegen je.

Compassie betekent dat we meeleven met de ander, dat we begrip voor de ander tonen (of onszelf, in het geval van zelfcompassie). In het vorige deel liet ik je zien hoe je anderen níet helpt, namelijk door idiot compassion te tonen.

Een prachtige uitleg van compassie vind ik; ‘Het vermogen om pijn en liefde tegelijkertijd in je hart te houden.’ Voor mij persoonlijk betekent het;  dat je kunt meeleven met de ander en tegelijk liefde kan geven, zodat de ander zijn of haar pijn kan dragen en zelf uit het lijden leert te stappen.

Dat is toch wat we willen, dat iemand gelukkig is, vrij kan zijn en de mogelijkheid kan krijgen om te veranderen. Jij hoeft de ander niet te veranderen, maar je kunt wel helpen helderheid te geven als je ziet dat iemand vast zit in een verhaal.

We kunnen met ‘wise compassion’ iemand helpen. Je gaat dan niet meer mee met de inhoud van het verhaal, dat wat voor de ander zo vertrouwd en veilig voelt. In wise compassion geef je eigenlijk liefdevolle waarheidskadootjes. Het helpt de ander te zien wat er uit het verhaal gehaald is, waar liever niet naar gekeken wordt, waar ze zelf verantwoordelijkheid kunnen nemen. Je zoomt als het ware uit, om het hele plaatje helder te krijgen.

Immers ‘A part of knowing yourself is to unknow yourself’ (zie ook deel 1 uit deze serie). Je helpt de ander te zien wat hij of zij misschien niet wil zien of kán zien. In wise compassion is het belangrijk dat je onthoudt dat je de ander niet hoeft te redden en dat jij niet de deskundige bent. Je benoemt alleen wat jij ziet. Het is makkelijker voor jou om het hele plaatje te zien, zodat je de ander helpt om zijn of haar verhaal ook vanuit een ander perspectief te bekijken: waar gaat het werkelijk om? Bij de meeste verhalen speelt een bepaald thema, bijvoorbeeld: verbinding willen, het zoeken naar vrijheid en willen inzetten op verandering.

Kijk ook eens vanuit die positie naar jouw eigen verhaal, waar kun je ‘wise compassion’ brengen in jouw verhaal. Wat is er wat je niet wilt zien? Wat laat je weg of vul je juist in? Waar zit groei in plaats van een enorme belemmering? Wat is het wat je éigenlijk wilt? Wat houdt je werkelijk gevangen in patroongedrag?  Waar ben je werkelijk bang voor? En wat is jouw ‘beloning’ voor het in stand houden van je patroon? Ga eens van een afstand kijken naar jezelf. Wees eens met aandacht aanwezig bij jezelf. Open je voor dit moment, leef in het hier en nu.

En je zult helderheid krijgen zodat je vrij zult zijn en denken en doen.

Lees ook: https://www.anna-r.com/de-twee-wolven-in-ons-zijn/

Plaats een reactie